Logo Laat Los
Angst voor honden Virtual Reality VR
Leren omgaan met je angst voor honden met behulp van Virtual Reality (VR) 

Kan dat? JA!

Omdat jij bang bent voor honden probeer jij ze waarschijnlijk te vermijden. Zo ga je ’s zomers misschien niet naar het park omdat je weet dat daar vaak honden zijn. Als je ze toch tegenkomt, loop je onmiddellijk de andere kant op. Een logische reactie als je bang bent! Op die manier kan je namelijk niks gebeuren. Achteraf heb je wellicht gedachten die jouw actie bevestigen, zoals: Pfff, het is maar goed dat ik wegliep, anders had hij me gebeten, maar zo doe je geen succeservaringen op en eigenlijk weet je niet wat er zou gebeuren als je gewoon was blijven staan. Misschien was de hond alleen maar nieuwsgierig of zelfs helemaal niet geïnteresseerd in jou! Door weg te lopen leer je niet dat honden best lief en leuk zijn, of in ieder geval niet eng zijn. Door de situatie te vermijden, leer je niet dat waar je bang voor bent, vaak helemaal niet gebeurt. Het is dus belangrijk dat je je angst niet langer uit de weg gaat, maar er juist de confrontatie mee aangaat.

In ons vernieuwde programma (vanaf mei 2022) gebruiken we daar een virtuele wereld voor. In deze wereld zijn er zo echt mogelijke situaties nagemaakt, zodat jij in een veilige en gecontroleerde omgeving kunt starten om je angsten onder ogen te komen. En door middel van deze exposure-oefeningen in Virtual Reality leer je ervaren dat de gevreesde gevolgen niet uitkomen.

VR-exposure is zeer effectief gebleken in het behandelen van angststoornissen waar hondenangst een vorm van is. Met VR kun je op een laagdrempelige manier oefenen met door jou gevreesde situaties. Zeker in het begin is het een veel kleinere stap om een VR-bril op te zetten, dan direct het contact met een hond op te zoeken.

Waarom VR?

Mensen met angst voor honden hebben moeite met uiteenlopende situaties waarin zij in contact komen met een hond, bijvoorbeeld in parken, op straat of bij familie of vrienden thuis die een hond hebben. In ons programma leer je oefenen met situaties waar je in het dagelijks leven mee geconfronteerd wordt. Denk hierbij aan het tegenkomen van een hond op straat, langs een hond lopen op de stoep of aanbellen bij een huis waar een hond woont. Ook met behulp van VR bouwen we langzaam op, bespreken we wat jij makkelijkere en meer uitdagende situaties vindt en passen wij het programma daarop aan.

Virtual Reality heeft een aantal bijkomende voordelen. Het kan zowel in onze eigen praktijkruimte als bij jou thuis worden uitgevoerd. Het kan zo vaak als nodig herhaald worden en is er meer controle over de inhoud van de exposure. Om thuis met het programma te oefenen en thuiswerkopdrachten uit te voeren, krijgt je een bril in bruikleen en toegang tot onze app.

Vervangt het VR-programma het normale programma? NEE!

Wij gebruiken VR als start van de exposure. Nog steeds blijft de ‘echte’ werkelijkheid belangrijk. En oefenen in voor jou spannende situaties. Maar door de ervaring van het VR-programma zul je veel eerder het gewenste resultaat behalen. Ook blijven we veel aandacht besteden aan ‘hondentaal is lichaamstaal’. VR is een zeer waardevolle toevoeging aan het gehele traject, waardoor het traject korter kan én jij sneller het gewenste resultaat kan bereiken.

Nieuwsgierig geworden en toe aan een eerste stap om te leren omgaan met je angst voor honden?

Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend LosLaat! gesprek en wij bespreken waar jij tegenaan loopt en we leggen alles uit over ons vernieuwde programma. Wacht niet langer en boek dat gesprek nu!

Gratis E-book: 'Tips om te leren omgaan met je angst voor honden'

Voorkant e-book algemeen

Voel je je onzeker of angstig in de nabijheid van honden? Zet dan nu de eerste stap en download ons gratis E-book vol met tips.

Een eerste stap! Praktische tips over wat je niet en vooral wél moet doen wanneer je een hond tegenkomt. Tips waarmee je vandaag al kunt beginnen en de eerste stap zet naar die wandeling of fietstocht. Download nu ons gratis E-book vol praktische tips en ervaar direct hoe fijn het is weer die boswandeling of fietstocht te kunnen maken.

Volg ons op Social Media!

Logo Laat Los

Contact:

+31 (0) 641373875 | +31 (0) 655338877
info@laat-los.nl
KvK 68215347 | BTW-id NL001282659B15

Privacy Statement

Contact:

+31 (0) 641373875
+31 (0) 655338877
info@laat-los.nl
KvK 68215347 | BTW-id NL001282659B15

Privacy Statement