Logo Laat Los
Noodkreet plaatje
Noodkreet

“Kunnen jullie ons alsjeblieft helpen? Mijn dochter van 10 is heel bang voor honden en het wordt steeds erger….”

Met deze noodkreet vroeg de moeder van Meryl ons een paar maanden geleden of wij haar dochter konden helpen met haar angst voor honden. Haar verhaal:

“Meryl, onze dochter van 10 vindt honden eng. Dit is begonnen toen 1,5 jaar geleden op het strand een grote, zwarte hond hard blaffend op haar af kwam rennen. In de loop van de tijd is haar angst steeds groter geworden. Al vrij snel wilde ze niet meer bij een vriendinnetje thuis spelen die een hond heeft. En tijdens de Corona-periode hebben steeds meer van haar vriendinnen een hond in huis gekregen. Daar gaat ze nu niet meer naar toe en samen spelen doet ze nu eigenlijk alleen nog bij ons thuis of buiten op een plek waar ze zeker weet dat er geen honden zijn.“ 

De rode draad in de hulpvragen die wij van ouders krijgen, is dat hun kind situaties met honden vermijdt. Dit klinkt logisch, want als je ergens bang voor bent blijf je er het liefst ver vandaan. En als ouder zie je natuurlijk je kind het liefst niet angstig en dit zorgt ervoor dat je als ouder(s) (on)bewust mee vermijdt.

Herkent u dit en gaat uw kind en uzelf deze angst ook uit de weg?

Vermijd vermijden!

Door de angst te vermijden komt uw kind er niet achter of deze angst ook echt nodig is en blijft het dus bang voor honden. Sterker nog, de angst groeit. Ook leert uw kind niet dat het bepaalde situaties best wel aankan en ervaart het niet dat zijn of haar angst daalt als het juist in de buurt blijft van een hond. Uw kind doet op deze manier geen positieve ervaringen op waardoor de angst blijft. Uiteindelijk wordt niet alleen de leefwereld van uw kind kleiner, maar ook van u als ouder(s) en vaak zelfs van het gehele gezin.

En hoe is het nu met Meryl?

Meryl heeft bij ons het Traject Laat-Los! voor Kinderen gevolgd, speelt weer bij haar vriendinnetjes en durft zonder haar ouders naar het speelveld.

Traject Laat-Los! voor Kinderen

Dit traject is een speciaal ontwikkeld programma voor kinderen vanaf ca. 8 jaar, waarin wij ze leren om in kleine, praktische stappen om te gaan met hun angst voor honden. Ze leren lichaamstaal van honden beter te begrijpen en in een veilige omgeving te oefenen met hun eigen gedrag richting een hond. Hierdoor ervaren ze dat ze meer controle hebben en doen ze positieve ervaringen op die hun zelfvertrouwen vergroten. U als ouder/verzorger leert hoe u uw kind hier het beste in kan begeleiden en kan ondersteunen.

Het Traject Laat-Los! voor Kinderen duurt ongeveer 8 weken en bestaat uit 6 sessies en een (optioneel) nazorgtraject.

Wilt u ook leren hoe u en uw kind kunnen omgaan met angst voor honden?

Dit kan! Neem contact met ons op voor het maken van een gratis online gesprek van 30 minuten. Hiervoor kunt u gebruik maken van het contactformulier of een mail sturen naar info@laat-los.nl. Liever bellen? Dat kan natuurlijk ook: 06-413 73 875.

Wij helpen u en uw kind graag verder!

Gratis E-books: 'Tips om te leren omgaan met je angst voor honden'

Combi voorkant e-book ouders en kinderen

Rent uw kind hard weg of gilt het bij het zien van een hond? En wilt u graag weten hoe u uw kind hierin kan begeleiden?

Download dan nu ons E-book speciaal voor kinderen ‘Wat nou als je bang bent voor…’, en onze ‘Tips voor Ouders’. Beide ontvangt u tegelijk in één download. Wel zo makkelijk!

Volg ons op Social Media!

Logo Laat Los

Contact:

+31 (0) 641373875 | +31 (0) 655338877
info@laat-los.nl
KvK 68215347 | BTW-id NL001282659B15

Privacy Statement

Contact:

+31 (0) 641373875
+31 (0) 655338877
info@laat-los.nl
KvK 68215347 | BTW-id NL001282659B15

Privacy Statement